Workshop-ul „Cum să învăţăm cu ajutorul proiectelor” s-a desfăşurat miercuri, 22 octombrie 2014, începând cu ora 12:00, în sala de lectură a Bibliotecii Centrale a Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău.

Activitatea, coordonată de lector univ. dr. Gloria-Cerasela Crişan şi de conf. univ. dr. Venera-Mihaela Cojocariu, a înregistrat un număr impresionant participanţi. Au fost prezenţi studenţi dar şi elevi de la următoarele colegii din Bacău: Colegiul Național „Ferdinand l”, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”,  Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” precum şi de la Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești, împreună cu profesorii lor.

Acțiunea a debutat cu o prezentare a conceptului de dezvoltare durabilă, realizată de prof. univ. dr. Gabriel Lazăr. Cei prezenţi s-au familiarizat cu problemele conexe, care se referă la dezvoltarea economică prin procese şi tehnologii care să nu pericliteze resursele planetei, necesare şi pentru generațiile viitoare.

Evenimentul a continuat cu o dezbatere pe tema Învățarea pe bază de proiecte, realizată de conf. univ. dr. Venera-Mihaela Cojocariu și lector univ. dr. Gloria-Cerasela Crișan. Aceasta a fost ilustrată prin prezentarea unor proiecte de succes realizate de către studenți de la diferite instituții de învățământ din întreaga lume. Ca o ilustrare a acestei abordări, Ștefan Arsene - absolvent al programului de master Informatică Aplicată în Ştiinţe şi Tehnologie al Facultății de Științe, a prezentat un robot şi a povestit despre munca depusă pentru realizarea acestui proiect.

În acest cadru a fost lansată următoarea activitate: concursul „Cel mai bun proiect în echipă”, despre care au oferit detalii lector univ. dr. Bogdan Pătruț și conf. univ. dr. Constanța Dumitriu.

Finalul evenimentului a fost marcat de vizionarea filmului ”Swarmanoid: Towards Humanoid Robotic Swarms”, urmată de discuțiile generate de întrebările și propunerile elevilor.

Scopul organizatorilor workshop-ului a fost acela de a prezenta publicului o nouă formă de învățare, prin care elevii şi studenții își dezvoltă în mod cert creativitatea, spiritul inovator, responsabilitatea și capacitatea de cooperare. În informatică, aceste calităţi sunt esenţiale şi absolut necesare pentru o activitate de succes în acest domeniu atât de actual.

Programul evenimentului este disponibil aici.

Poster A5 Ro1

Puteţi citi aici prezentarea evenimentului pe portalul Edumanager, iar raportul activităţii este disponibil aici.